söndag 22 mars 2009

Lyx på Lux

Så var det då dags för mamman att inkassera sin födelsedagspresent (hon fyller i juni), en middag på vår kvarterskrog Lux. Som vanligt var servicen klanderfri. Personalen är personlig, trevlig och uppmärksam utan att egentligen synas och märkas. Precis som det ska vara. Vi valde säsongsmenyn Vinter med dryckespaket. Lux matfilosofi är "Modern europeisk mat med svenska smaker på närproducerade och unika produkter." Och man kan konstatera att de uppfyller det med råge.

Att gå på Lux är (precis som på andra lite dyrare restauranger) en upplevelse. Innan vi ens bestämt oss för vad vi skulle äta kom det in en liten aptitretare från köket. En gräddfilsbomb med lax som man skulle ta som en shot. Små smakprov kommer sedan in flera gånger mellan rätterna och avslutades med en hemmagjord polkagrisklubba.

Första förrätten med frasstekt bräss och senapsfrökryddad tartar på Snällebokalv med skummad fänkålsjuice smälte i munnen och det vita vinet från en liten fransk producent band ihop smakerna till mjuk start. Den eldade Ängsögösen med röksaltat ägg från Sanda och sillkaviar kom in under en glaskupol med rök. Till detta drack vi en ale från ett enpersonsbryggeri i Roslagen. Ett oväntat med klockrent val. Ett elegant men ungt vin från Kalifornien tog upp syran in den gudomliga såsen till den grillkryddade oxfilén från Svartådalen som serverades med King Edvardpotatis och sötsyrat grönt. Krassen kom i en påse som vi själva fick strö över. Så kallad interaktiv mat.

Innan efterrätten kom in fick vi varsin glasspinne. Min hade kardemummasmak och var doppad i vit choklad. Jag är egentligen en förrättstjej (väljer lätt förrätt istället för efterrrätt) men den här efterrätten är bland det godaste jag någonsin ätit. En glasad rabarber med kardemumma yoghurtglass och spunnet socker. Den låg på ett hålat fat i en djuptallrik och under låg kardemummaessens som doftade underbart. En Muscato från Piemonte i Italien var pricken över i:et. Efter en lång och fantastisk middag är det bästa av allt en kort promenad på två minuter och så är vi hemma igen.

1 kommentar:

bittan sa...

Tack, för en oförglömlig kväll/mamma