torsdag 11 februari 2010

"Enfald vs mångfald"

Tänk dig att Sverige förstörs av en storm eller att det utbryter ett krig. Du måste fly. Dy flyr, låt oss säga, till Egypten. Du får bo på en flyktingförläggning någonstans söder om Kairo. Det är varmt, maten är smakar konstigt, du saknar din familj och du oroar dig för framtiden. Reglerna är sådana att du måste tala arabiska flytande för att få ett jobb. Du får gå på arabiskakurs 15 timmar per vecka. Lärarna gör vad de kan men alla har inte den rätta kompetensen. På flyktingförläggningen bor flyktingar från andra länder men ingen pratar arabiska. Det är svårt att öva på språket. Du kämpar på på arabiskalektionerna 15 timmar i veckan. Du vet inte om eller hur länge du får stanna i landet. Du riskerar att skickas tillbaka till kriget.

Du jobbar hårt med språket och lär dig arabiska hyfsat. Då får du träffa en coach som ska hjälpa dig att komma ut på arbetsmarknaden. Hemma i Sverige hade du utbildat dig länge och jobbat flera år som läkare. Du hade också en egen praktik. Men coachen vet inte hur man ska hjälpa sådana som du. Som är akademiker och som har specialistkompetens. Du hamnar i facket för "övriga". Coachen skakar på huvudet och vet inte hur eller vilket jobb som kan passa dig. Men snart lyser hans ansikte upp.

-Kan du köra taxi?

Enligt en studie från förra året ger 12 000 invandrare 7 miljarder i ökad export. Kan vi bara utnyttja denna resurs är finanskrisen ett minne blott.

Baserat på Ivan Daza från Blatteförmedlingen tankeväckande föreläsning "Enfald vs mångfald" på Hasseludden. Tack Ivan!

3 kommentarer:

MilouK sa...

Tack for detta inlagg S.

Anonym sa...

Hej Susanne,
tack för ditt fina citat. Fast jag vill gärna att du markerar citatet med "citattecken" och att du skriver "utdrag ur blatteförmedlingens föreläsning Enfald vs Mångfald".

Tack på förhand.

Vänligen Ivan

Susanne Snäll sa...

Självklart Ivan! Jag ber om ursäkt att jag i min iver att få ut texten inte var tydlig med källan. /Susanne